a preview of the site for open graph data
Vragen? Bel (06) 15467540

De carrièrepartners van: Matthijs de LigtArtikelbespreking

Iedereen heeft carrièrepartners nodig in zijn leven. Sparringpartners, specialisten, professionals die goed kunnen wat jij wilt kunnen. Ik probeer met enige regelmaat een sprekend voorbeeld met je te delen. Dit zijn de carrièrepartners van Matthijs de Ligt.

In een geweldig stuk van Bart Vlietstra in de Volkskrant op 18 juli jl. omtrent de zojuist voor 70 miljoen getransfereerde wonderboy Matthijs de Ligt geeft de journalist ons mooie insights. Hij verklapt onder andere wie de carrièrepartners van Matthijs zijn die er voor hebben gezorgd dat hij zich zo stormachtig heeft kunnen ontwikkelen in het afgelopen seizoen.

Matthijs heeft ambitie (de beste verdediger ter wereld worden) en heeft voormalig top-sprinter Troy Douglas en voormalig top-verdediger Barry Hulshoff aan zich weten te binden. Dit om er voor te zorgen dat hij zich maximaal heeft kunnen ontwikkelen op de onderdelen waar hij dit noodzakelijk achtte (spierkracht, snelheid, sprongkracht, mandekking en positioneren).

Tenslotte heeft hij gekozen voor meester-onderhandelaar Mino Raiola als derde carrièrepartner om er voor te zorgen dat hij ook bij de beste club terecht zou komen, én lekker zou gaan verdienen.

inspiratie beeld

Lees hier de quote uit het artikel van De Volkskrant op 18 juli 2019:

De indrukwekkende opmars van De Ligt door profvoetballand is des te opvallender omdat hij een totaal gebrek aan voetbalachtergrond heeft. Zijn ouders tennissen en hockeyen, Matthijs was aanvankelijk een begenadigde schaker en tennisser, maar wilde op zeker moment eens bij de hockeyclub kijken. Eenmaal aangekomen bij HV Abcoude nam een vriendje hem mee naar voetbalclub FC Abcoude, voor een potje voetbal. De Ligt verruilde snel zijn hockeykloffie voor zijn spijkerbroek uit vrees voor hoongelach.

Die tegenwoordigheid van geest en sociale lenigheid is zijn handelsmerk. Er moest alleen nog wat schroom af. En wat babyvet. Toen hij als 8-jarig ventje bij Ajax binnenkwam, hield hij zich tussen ‘jongens uit de stad met een veel grotere mond’ stil tot hij in de D1 aanvoerder werd gemaakt en wel moest gaan praten. ‘Dikkie’ was lang zijn bijnaam, al vlot ging hij op consult bij een diëtist. Sindsdien behandelt hij zijn lijf als een tempel. ‘Trainen is bijna een verslaving’, merkte hij recentelijk op.

De van nature enorme bovenbenen zijn gespierder geworden door onder meer te trainen met oud-sprinter Troy Douglas. Hij kan zichzelf er geweldig mee lanceren bij kopduels en valt zelden om. Over de beste manier van tackelen, mandekken, positioneren en opbouwen voerde De Ligt ellenlange gesprekken met oud-Ajax-verdediger Barry Hulshoff, tevens zijn begeleider. De zakelijke kant wordt voor rekening genomen door Raiola, even gedreven als De Ligt als het erop aankomt ergens het maximale uit te halen.

Raiola onderhandelde vooral met Paris Saint-Germain en Juventus, bij beide clubs heeft hij uitstekende contacten. De Ligt heeft een zwak voor De Oude Dame vanwege de roemruchte historie. Juventus heeft altijd geweldige verdedigers gehad, zo las hij in boeken die Hulshoff hem leende en hoorde hij van Raiola, die Italiaanse roots heeft.

Bovendien speelt Ronaldo er. De klasse maar ook de werkethiek van de Portugees spreekt hem zeer aan. In de ouderlijke tuin was de jonge De Ligt altijd Ronaldo. Diens naam prijkte op zijn eerste voetbalshirt.

De Ligt haalde dergelijke herinneringen recentelijk op tijdens een etentje met voetbal- en jeugdvrienden. Geen spontaan samenzijn, maar georganiseerd door Adidas. Jazeker, De Ligt begeeft zich nu in een heel andere wereld dan toen hij zich voor het eerst in hockeykledij meldde bij FC Abcoude.

Merijn de Beer is Loopbaanadviseur en Carrièrepartner. Lees hier meer over zijn dienstverlening.

Carrièrepartners coacht professionals en adviseert organisaties bij het creëren van WIN-WIN tussen werknemer en werkgever.

logo Noloc - Erkend Loopbaanprofessional