a preview of the site for open graph data
Vragen? Bel (06) 15467540

Droombaan of carrièreswitch: Cees wás Directeur bij KPN, is nu eigenaar van Wijnhandel Van Wageningen en de Lange (interview)Artikel

Nieuwsgierig als ik ben naar andermans keuzes en verhalen, interview ik zes keer per jaar mensen die óf hun droombaan hebben verwezenlijkt óf recent een bijzondere carrièreswitch hebben gemaakt. Vandaag de carrièreswitch van Cees Daas.

Van waar deze opvallende carrièreswitch?

Ik was me al een tijdje aan het beraden op een volgende stap toen mijn laatste opdracht ging stoppen. Eén van de mogelijkheden die ik onderzocht was de stap naar ondernemerschap. Op een zeker moment kwam ik op een website terecht waarop bedrijven te koop aan werden geboden en stuitte ik op een wijn in- en verkoopbedrijf in het centrum van Utrecht. Al snel kwam ik tot de conclusie dat dit het bedrijf moest zijn waar ik op dat moment al 10 jaar klant was.

Ik ben in gesprek gegaan en kwam tot de conclusie dat dit een geweldige kans was om van een verouderd bedrijf (sinds 1886), vol sfeer en nostalgie in het centrum van Utrecht, een professionele organisatie te maken. De passie voor wijnen, die ik deel met mijn partner, speelde ook een belangrijke rol in mijn overweging.

Buitenkans?

Vond ik wel! Al 25 jaar was ik bezig met het efficiënter maken van grote bedrijven en als je dat al zo lang doet wordt dat een ‘way of living’.  Wijn heeft altijd al een hoofdrol gespeeld in mijn leven én mijn vrouw had bovendien een internationale wijnopleiding gevolgd. Ik kreeg de kans om alle kennis, ervaring én passie voor wijn te combineren in deze nieuwe stap. Mooie evenementen organiseren, veel klantcontact op een sfeervolle locatie in hartje centrum van Utrecht.

Voldeed het nieuwe werk aan jouw verwachtingen?

De flexibiliteit, zelfstandigheid en gewenste balans werk-privé heb ik gekregen. Deze is me buitengewoon goed bevallen en heeft ook mijn gezondheid goed gedaan. Toen ik na zes maanden weer eens in een lift op de Zuidas stond merkte ik goed dat de nieuwe balans die ik had gevonden erg prettig was.

Ik miste de dynamiek van de corporate wereld absoluut niet. Realiseerde me pas goed hoe onpersoonlijk deze wereld eigenlijk is. Het contrast was groot.

Had je je vooraf een voorstelling gemaakt van het nieuwe werk?

Eigenlijk onvoldoende. Ik heb gedacht, ik zie het wel. Achteraf gezien heb ik de verkoopkant geromantiseerd. Onderschat ook, vooral als het gaat om promotie op online kanalen. Dit is echt een vak apart. Op termijn ben ik dan ook gaan onderzoeken of ik deze activiteiten kon uitbesteden. Uiteindelijk blijkt dat er wel bedrijven activiteiten op zich willen nemen maar geen resultaatinspanning willen plegen.

De inkoopkant is wel helemaal zoals ik me die had voorgesteld. We gingen altijd al regelmatig naar het buitenland om wijn te kopen bij producenten. Ik wist hoe dit in zijn werk gaat en dat aspect bevalt me dan ook nog steeds bijzonder goed.
Verder wist ik dat ik een ouderwets georganiseerd bedrijf had overgenomen en zeker de eerste jaren vroeg dat om veel innovatief denken en veranderingen in de bedrijfsvoering waar ik nu kan stellen dat het runnen van het bedrijf veel eenvoudiger, klantvriendelijker, betrouwbaarder en kosten efficiënter verloopt dan toen ik het overnam.

Dus je hebt ook echt ontdekt waar jouw kwaliteiten liggen.

Wat heeft jou positief verrast?

Als eigenaar van een wijnhandel gaan er veel nieuwe deuren open en ben je een graag geziene gast bij producenten. “The sky is the limit”! De gastvrijheid die je ervaart is geweldig, genoten van alle prachtige evenementen, proeverijen, diners en bedrijfsbezoeken in het buitenland waarbij ik tevens mijn kennis en smaak heb kunnen ontwikkelen.

Geleerd?

Niet de horecaman, ook geen winkelier. Onderschat! Ik kom uit de corporate wereld. Eindverantwoordelijk voor onderwijs als Business Unit Directeur. KPN, groots, politiek, maar wél veel samenwerking. Iets wat ik nu wel mis. Kernteam van 10 mensen, matrixstructuur met ruim 100 mensen.

Interessant om te zien dat veel mensen geïntrigeerd zijn op het moment dat je vertelt over de stap die ik heb gezet. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen ook wel een dergelijke beweging zouden willen maken, verlangen naar écht iets anders, maar dit niet aandurven of denken te kunnen omdat ze gevangen zijn door een “gouden kooi”. Zodoende ook het besef gekregen dat ik wél het lef heb gehad om deze stap te maken.

Waar liep je tegenaan bij jezelf? De wereld gaat toch op een andere manier draaien.

Heb echt moeten leren denken én handelen op microniveau. Ik was opeens óók echt de chef kopieerpapier, de chef facturen én de chef incasso. Ook heel veel direct klantcontact gekregen wat als manager bij mijn team was belegd. Dat laatste is super leuk om te doen.

Nu ik enkele jaren zelfstandig ondernemer ben, realiseer ik me ook goed dat écht vakantie hebben en mijn werk tijdelijk naast me neer leggen in deze rol simpelweg niet mogelijk is. Ik ben 24/7 bezig met het runnen van mijn bedrijf.

Ik heb mezelf beter leren kennen. Nu ik overal verantwoordelijk voor ben, heb ik ontdekt waar ik goed in ben en niet goed in ben. Ook ervaren dat ik niet overal even goed in ben. “Ik dacht dat ik overal even goed in was”. Dit is prettig om te weten maar ook een deceptie, glimlach. En ook wat me energie geeft en energie kost.

Stel dat je nog eens een switch zou maken?

Meer samenwerking in deze rol! Autonomie, beïnvloeding, het verschil maken. Kunnen zien dat mijn activiteiten daadwerkelijk bijdragen aan het resultaat. Bevestigd gekregen dat dit belangrijk voor me is door dit werk. Door de vele en intensieve klantcontacten in de afgelopen jaren heb ik mijn sociale vaardigheden nog meer kunnen ontwikkelen en merk ik dat ik makkelijker kan schakelen in mijn communicatie. Het product of de dienst vind ik minder belangrijk. Het gaat bij mij met name om de invulling van mijn rol binnen een passende context. Tenslotte een goede werk-/privébalans én of ik een klik heb met het product. Met wijn is dat in ieder geval zo!

Over Merijn de Beer van Carrièrepartners:

Als carrièrepartner, coach en loopbaanadviseur ben ik sparringpartner voor mensen die vooruit willen komen op het gebied van persoonlijke en loopbaanontwikkeling. Ik bied mensen nieuwe inzichten, een actieplan én werk samen toe naar het gewenste resultaat. Mocht je benieuwd zijn wat ik voor je kan betekenen dan kun je contact met me opnemen voor een vrijblijvend oriënterend gesprek. Hier lees je wat ik recentelijk voor anderen heb kunnen betekenen.

Carrièrepartners coacht professionals en adviseert organisaties bij het creëren van WIN-WIN tussen werknemer en werkgever.

logo Noloc - Erkend Loopbaanprofessional